Jídlo obvykle není zrovna adrenalinovou záležitostí, pokud tedy nejíte na nějakém extrémně nebezpečném místě. To ovšem ani omylem neplatí v případě oblíbené japonské pochoutky. Ano, řeč je o čtverzubci fugu žijícím v severozápadní části Tichého oceánu.
Jídlo jako adrenalinový zážitek
Málokdy v člověku jídlo vyvolá tolik vzrušení, jako se to stává gurmánům při pojídání specialit připravených z fugu. Tato smrtelně jedovatá ryba je neodmyslitelným symbolem Japonska. Fugu mohou připravovat jen speciálně proškolení kuchaři. Není divu! Stačí nepatrná chybička a v jídle zůstane smrtelně nebezpečný jed, jehož účinky jsou mnohem větší než účinky kyanidu. Musí tak pečlivě odstranit vnitřnosti, zejména játra, pohlavní orgány a i kůži, neboť tyto části obsahují největší množství jedu. Říká se však, že někteří japonští mistři kuchaři v rybě schválně nechají nepatrné množství jedu, které tak na chvíli znecitliví zvědavým hazardérům rty a jazyk. O tom, že neodborná příprava fugu může mít fatální následky, svědčí i skutečnost, že otravě jejím jedem podlehly už desítky lidí, zejména rybáři. Není se tedy proč divit tomu, že japonské úřady pečlivě kontrolují, kdo a jak s ní nakládá.
Jídlo jen pro vyvolené
Jedna porce této ryby stojí v přepočtu téměř dva a půl tisíce korun. Je tedy symbolem luxusu, ale i to se mění a speciality ze čtverzubce fugu nabízí čím dál více japonských restaurací a prodejců. Ryba se dá upravit na nejrůznější způsoby, nejčastěji bývá maso nakrájeno na tenké plátky, které jsou vyskládány na talíř tak, aby skrz plátky ryby prosvítal vzorek talíře.
Fugu bez jedu
K velké nelibosti kuchařů i milovníků této nebezpečné pochoutky, bylo v roce 2008 zjištěno, že jed ve skutečnosti neobsahuje samotná ryba fugu, ale bakterie, které požírá. Ryba fugu, která je krmena jinou potravou, není ani v nejmenším jedovatá a při její konzumaci nehrozí žádné nebezpečí.
Otázkou zůstává, nakolik je fugu skutečnou pochoutkou a nakolik se jedná spíše o zážitek z ochutnání této nebezpečné delikatesy? Vyzkoušejte a posuďte sami…