Ďábelsky vypadající koza šrouborohá

Ďábelsky vypadající koza šrouborohá

Spousta zvířat vypadá skutečně roztomile, ale najdou se i taková, která člověka již na první pohled mohou děsit. Jedním z těch méně příjemně vypadajících je i koza šrouborohá, jež má trochu ďábelský zevnějšek.

Koza šrouborohá

Samci mají mnohem delší rohy

Koza šrouborohá se také někdy označuje jako markhur. Latinské označení kozy šrouborohé zní Capra falconeri. Jedná se o poměrně velkého zástupce podčeledi koz a ovcí obývající rozptýlené lesy západních Himalájí. Výška v kohoutku se pohybuje mezi 65-115 centimetry. Samci dosahují hmotnosti nanejvýše 110 kilogramů, zatímco samice váží běžně jen asi 40 kilogramů. Srst je v letních měsících poměrně krátká a má narudle šedivou barvu. V zimních měsících má však koza šrouborohá srst mnohem delší a jasněji šedou. Na končetinách i na hlavě se nachází černé skvrny.


Když porovnáme samce a samice, zjistíme, že samci mají výrazně delší srst na krku, jež může dorůstat až do úrovně kolen. Šroubovité rohy, které má zvíře v názvu, mají obě pohlaví. U samců rohy dosahují až 160 centimetrů, zatímco u samic ve většině případů nepřesáhnou 25 centimetrů. Ocas je zbarvený tmavě a dosahuje délky mezi osmi až čtrnácti centimetry. Zvíře je momentálně klasifikováno jako druh blízko ohrožení dle Červeného seznamu IUCN. Za ohrožení může hlavně neustávající lov kvůli velice cenným rohům. Stavy však v současnosti spíše stoupají. Na planetě žije přibližně kolem tří tisíc jedinců tohoto druhu.

Vyskytuje se i ve velkých nadmořských výškách

Živočich obývá biomy v nadmořských výškách od 500 do 4 000 metrů, kde spásá trávu, listy a v zásadě jakoukoliv dostupnou vegetaci, jež se v oblasti vyskytuje. Často je k vidění situace, kdy si koza šrouborohá získává potravu tím způsobem, že se postaví na zadní nohy a předními končetinami se opře o kmen stromu. Zvíře je aktivní hlavně brzy ráno a v pozdním odpoledni, zatímco během dne odpočívá v úkrytu. V letních měsících se zvíře většinou přesouvá do vyšších poloh.

Samice většinou vytváří malá, přibližně desetičlenná stáda. Samci preferují samotářský způsob života. V době rozmnožování pak spolu samci svádí tvrdé zápasy, během nichž se pokouší získat pozornost co největšího možného počtu samic. V souboji se do sebe oba sokové zapletou rohy a začnou se kroutit a přetlačovat do chvíle, kdy jeden ze zápasníků padne na zem. V rozmnožovacím období zvíře vydává zvuky velice podobné těm, jaké vydává koza domácí. Samice rodí pouze jedno mládě, jež následně několik měsíců kojí.  Koza šrouborohá se považuje za předka asijských plemen kozy domácí.

Velkou zajímavostí je, že se jedná o národní zvíře Pákistánu. V zajetí je počet těchto zvířat relativně stabilizován a chovají se v zoologických zahradách po celém světě. U nás najdeme kozy šrouborohé v Olomouci, Liberci či Děčíně.

Sdílej článek a zašli inspiraci dalším cestovatelům

Chceš být stále v obraze?

Zanech nám na sebe kontakt a nebo sleduj naši facebook stránku či diskutuj ve skupině "po stopách Šokující planety".



Ještě nemáš nakoupeného Ježíška? Daruj zážitek!!!

Lamborghini Gallardo LP560-4 vs. Ferrari 458 Italia na Moravě

Lamborghini Gallardo LP560-4 vs. Ferrari 458 Italia na Moravě

Lambo anebo Ferrárko? Kdo je lepší? Dopřejte si možnost vyzkoušet si tyhle nadupané italské ikony automobilového světa na vlastní kůži.

Dvoudenní pobyt na jachtě

Dvoudenní pobyt na jachtě

Fascinuje vás život námořníků? Máte rádi lodě? Nebo jen přemýšlíte, jak po dlouhé době originálně strávit čas se svými blízkými? Prožijte úžasné dva dny dobrodružství na palubě plachetnice! Loď budete mít k dispozici po celou dobu pobytu...

Pobyt v korunách stromu

Pobyt v korunách stromu

Užijte si zážitkový pobyt odpočiňte si od ruchu velkoměsta a rušných ulic. Představte si ten moment, kdy otevřete okno vašeho domečku a před vámi se rozprostře všudypřítomná zeleň, kterou doplňují již jen zvuky přírody.

Podobné články

Termiti - dokonalí architekti

Tito malí tvorové, které většina lidí řadí někam mezi mravence, ačkoli spolu nemají vůbec nic společného, obývají naši planetu již miliony let . Za tu dobu dovedli svůj um ...

Kytovec s obřím rohem – narval

Díky svému dlouhému štíhlému rohu se narval někdy označuje za „mořského jednorožce“. Ovšem narvalí roh je spíše prodlouženým zubem. Narval je díky svému rohu jedním z nejzaj...

Krásně modrý ploskozubec

Příroda je neskutečně rozmanitá a některé druhy živočichů hrají neuvěřitelnými barvami. Jedním z těchto případů je i ryba zvaná ploskozubec, u níž můžeme spatřit krásně modr...

Životu v jeskyni přizpůsobený macarát

Někteří živočichové se postupem doby přizpůsobili životnímu prostředí. Nejinak tomu je v případě macaráta. Na první pohled se nejedná o nikterak zajímavé zvíře, nicméně názo...

Šakali a další šelmy našich hor

Populace velkých šelem byla na našem území téměř úplně vyhubena. A v posledních desetiletích se v našich horách a lesích postupně obnovují populace, vlků, rysů nebo medvědů....

Malý daman je příbuzným slona

Když se člověk podívá na damana, tak vidí poměrně malé zvíře a řada lidí by očekávala, že se snad jedná o nějaké hlodavce. Ale to není tak úplně pravda. Navíc se jedná o vel...

Netradiční papoušek tricha orlí

Papoušky má většina lidí spojené s krásnými veselými barvami. Ovšem existují i trochu netradiční druhy papoušků, které nejsou tolik známé a obdivované. Jedním z těchto druhů...

Obrovský orel opičí

Orel patří k největším dravým ptákům. Orel opičí se přitom řadí k opravdu velkým druhům orlů. Sídlem orla opičího jsou ostrovy Mindanao, Luzon, Samar a Leyte. Na žádném dalš...

Gorily, které přelstily pytláky

Sopečný národní park ve Rwandě zná většina z nás jako působiště známé americké bioložky Dian Fosseyové, která svou lásku ke gorilám nakonec zaplatila životem. Bojovat s pytl...